Derfor er indeklimaet vigtigt
De seneste år har mange fået øjnene op for en meget vigtig del af vores hverdag – indeklimaet. Om vi tilbringer dagen på arbejder eller i hjemmet, så er indeklimaet vigtigt for vores trivsel, koncentration og helbred. En dårlig luftkvalitet kan have mange negative konsekvenser, men med et godt indeklima har man de bedste forudsætninger for en god dag. Her gennemgår vi grundene til, hvorfor det er så vigtigt at have et øje på indeklimaet. Til sidst give vi gode råd til, hvordan man kan holde et skarpt øje med luftkvalitet ved hjælp af forskellige hjælpemidler.
Luftens effekt på helbredet
Først og fremmest er helbredet i fokus, når vi snakker om luftkvalitet og indeklima generelt. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan et dårligt indeklima lede til irritation i luftveje, svælg, næse og øjne. Samtidig vil personer, der arbejder eller bor i et dårligt indeklima, opleve, at det kan lede til uoplagthed, hovedpine, træthed og generelt til manglende koncentrationsevne.
Koncentrationsbesvær er en af de konsekvenser, der er vigtigst for landets arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner. Flere store undersøgelser har nemlig fastslået, at der er en markant sammenhæng mellem Co2-niveauet i et rum og menneskers evne til at koncentrere sig. En undersøgelse så på elever i et klasselokale, og resultaterne var skræmmende. I et lokale med 25 elever opdagede forskerne, at det blot tog en halv time, før Co2 niveauet var steget så meget, at elevernes indlæringsevne var dalet med hele 20 procent. Det er altså uhyre vigtigt at tage rummets Co2-niveau seriøst, hvis man ønsker veloplagte elever eller medarbejdere.
Co2 er dog ikke den eneste faktor, der leder til et dårligt indeklima. OZON, kulilte og lydniveau er kan også have lignende negative konsekvenser for helbredet og koncentrationen, hvis mængden bliver for stor i luften.
Hvorfor bliver kvaliteten af luften dårlig over tid?
Der er mange grunde til, at luftkvaliteten bliver dårlig i et rum. Nogle af de vigtigste er menneskers udånding af Co2 og gasser fra tændt elektronik, maling og madlavning. Her er det allerbedste værn meget simpelt – udluftning. Når man lufter ud, så kommer niveauerne af Co2 og gasser ned på et sundt niveau igen. Det kan dog være svært at vide, hvornår man bør lufte ud. Derfor giver vi nogle gode råd nedenfor, hvor man kan bruge forskellige måleinstrumenter til at holde øje.
Særligt i de større byer og i bygninger nær motorveje kan lydniveauet også være et stort problem, der kræver handling. Her kan det være nødvendigt med udskiftning af vinduer eller ekstra isolering for at opnå et mere tåleligt lydniveau.
Hold øje med indeklimaet – både i hjemmet og på jobbet
Luft og lyd er ikke noget, som man kan se med det blotte øje. Heldigvis kan teknologien hjælpe os til at holde øje med de vigtigste elementer af indeklimaet. I dag begynder flere uddannelser og arbejdspladser at benytte en Co2 måler, der har en indbygget Co2 alarm. Dette hjælpemiddel begynder at bippe, når Co2 niveauet i rummet bliver for højt, så man ved, at det er tid til at lufte ud. Ovenfor skrev vi dog, at Co2 ikke er den eneste faktor, der kan skabe et usundt indeklima. Her er det også vigtigt at have lyd, luftfugtighed og mange andre ting for øje. Heldigvis findes der et måleinstrument, som kan holde øje med det hele.
Med en såkaldt indeklima måler kan man holde øje med alt fra Co2 over luftfugtighed til lydniveau og mange andre ting, der har en effekt på luftkvaliteten i rummet. Der findes mange gode forhandlere i Danmark, som kan hjælpe dig med at finde det helt rigtige måleinstrument, så du indgår alle de negative konsekvenser ved et ringe indeklima.